Depresszió

A MODERN KOR NÉPBETEGSÉGE : Depresszió

Korunk rákfenéje , a 21. század, a civilizáció  vívmánya , sok millió ember életét megkeserítő mentális betegség amiből kiszabadulni hosszú munka , kezelés, gyógyító folyamat, önismeret fejlesztésének az  eredménye.

MI a  DEPRESSZIÓ ?

Önmagunk ellen fordított agresszió.pad őszi háttérrel

A betegség esetén az  elfojtott harag, düh / sokszor hosszú évek alatt összegyűlt / miatt semmi öröm nincs a beteg életében és ettől megborul az agyban bizonyos hormonok termelése ,  megváltozik a  szerotonin szint.

A depresszió  köznyelven annyit jelent hogy szervezetünk üzen egy mentális probléma formájában , hogy nem a megfelelő helyen vagy , nem vagy önmagad , nem a  saját életedet éled . Depresszió esetén a szervezet saját maga ellen fordul, erre legjobb tünet az evési, alvási képtelenség . Ha nem eszel , alszol az egyenes út a halálhoz.

Változtatnod kell. Nem másnak , neked.

GENETIKA ?  SZOCIALIZÁCIÓ  ?szemben az oroszlán

 A DEPRESSZIÓ ELMÉLETBEN  

Négy területet különböztetünk meg amire hatással van a depresszió.

1.Én

Értéktelenség érzése a betegség egyik meghatározó eleme.

Betegségek feltételezése , beképzelése

A beteg másnak , különbözőnek éli meg saját magát, vagy az embereket tartja különbözőnek.

2.Én és a másik

A beteg nem tartja magát szerethetőnek .Ez minden lehetséges szeretetkapcsolat szétrombolója.Aki nincs a beteg pártján az ellene van. Bizalmatlanság  jellemző itt , az egyén mindenkiben rosszat lát.

A beteg meg nem értést feltételez a környezetéről.

3.Valóság

        A depressziós számára alapjában véve minden rossz , ez alól nem igazán van kivétel. / A világ rossz, csak hajsza , gürcölés , az életnek nincs értelme /

Az emberekkel való kapcsolata is zavart , azt hiszi csak érdekkapcsolatok vannak , az emberek a másikat csak eszközként használják

4. Jövő

Az egyén jövőképe reménytelen , nincsenek se távolabbi , se közelebbi céljai , semmilyen pozitív feltételezése nincs a jövőjéről. A beteg nem megvalósítja a jövőt , hanem az megtörténik vele.

TÜNETEK / A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL /   maci              

céltalanság, kilátástalanság

folyamatos rosszkedv , letargia , szomorúság, szorongás

üresség érzése, nyugtalanság

napi rutin teendők ellátásának képtelensége , állandó kimerültség

csökkent munkaképesség érzése

alvászavar / megnövekedett, kóros  alvásigény , alvásképtelenség /

evési zavarok / falás vagy képtelenség az evésre /

döntésképtelenség , ilyen helyzetek kerülése

érdektelenség minden iránt, ami addig örömet okozott

az örömérzés képességének elvesztése

öngyilkossági gondolatok

Mitől szenvednek még a depressziósok ?padon pasi

 

Sok ember sajnos észre sem veszi magán a depresszió tüneteit. Vagy nem tudatosítja.  Mi több a családtagjai sem , sőt elutasítják problémái miatt , csak hisztinek, nyavalygásnak, kényeskedésnek tekintik,  ezzel még mélyebbre taszítva őt.

Értsük meg , higgyük el egy komolyabb depresszió óriási terheket rak az elszenvedőjére és szakember segítségét igényli .

Ne gúnyoljuk, kritizáljuk családtagunkat, ismerősünket , kérjünk segítséget számukra !

A depresszió kialakulását elősegítheti ha

–        a családban nincs őszinte kommunikáció

–        csak negatív kommunikáció van

–        a tini gyerek életében csak a tanulás van , nincs más öröm.

Fiatalkori depressziódepresszio-szorongas

A modern élet ára a depresszió ? Már a 20. századot is a szorongás korának nevezhetjük, de nemzedékről nemzedékre nő annak kockázata, hogy súlyos depresszió következik be valahol az életúton. Ami nem egyszerű szomorúság , hanem csüggedés , mérhetetlen kétségbeesés és szenvedés . És ezek az epizódok egyre korábban  jelentkeznek. A valaha ismeretlen gyerekkori depresszió ma már szinte világ jelenség.

Az okokat kutatva a tudósok a következőket állapították meg

-a szoros  családi kötelékek megbomlottak

-a mobilitás miatt a kapcsolatrendszerek változtak

a nagycsaládok visszaszorulása miatt elvesztünk olyan erőket amik tompithatnák a hányattatásokat, akudarcokat.

A fiatalkori depresszió égető probléma . A 10-13 éveseknek a 8-9 %a betegszik meg súlyos depresszióban .

A fiatalkori depresszió esetén a számok arra is utalnak hogy a gyermekkori előfordulás jóval erősebb rohamokat vetíthet előre a felnőttkorban.

Az érintett gyerekek a társas kapcsolatokban is hiányt szenvednek , a depressziós tinik nem kapósak az iskolában , ezért kapcsolati készségeiket sem tudják fejleszteni.

A depressziót iskolai tevékenységük is megsínyli , a memória , koncentrálóképesség nem működik megfelelően , így megerőltető figyelni, tanulni.

A melankóliára hajlamos gyerekeknél a pesszimista szemlélet előbb jelentkezik mint a depresszió. / felnőtteknél ha kialakul a depresszió az eredményezi a pesszimista gondolkodásmódot /. tehát nagy  a felelősségünk a  pesszimistán gondolkodó gyereknél , hogy időben megelőzzük  depressziót.

 

Mi segíthet megszüntetni/ csökkenteni / a depressziót ?

A depresszió mint tudjuk egy tartósan fennálló melankólia, kétségbeesés. Ezt a a hangulatot meg szüntethetjük egy lélekemelő könyvvel , kacagtató filmmel, vagy izgalmas sporteseménnyel. Bár be kell valljuk , a depresszió sokszor olyan mérvű, hogy ezekhez sincs kedve vagy türelme a betegnek.

Tice amerikai kutató szerint az egyik leghatásosabb ellenszer az aerobic.A hangulatemelő hatás a lustáknál érvényesül legjobban , akik nincsenek edzésben . A testgyakorlás azért hatásos , mert módosítja a hangulat keltette testi állapotot, a depressziónál az izgalmi szint alacsony , az aerobic miatt viszont magas lesz .

Javíthatjuk az énképünket azzal is hogy kiöltözünk , kifestjük magunkat.

Hatásos segítség még az ha másokat megsegítünk szükségleteikben , ha empátiával fordulunk mások baja felé. Belevethetjük magunkat önkéntes munkába , mint például jótékonykodás, hajléktalangondozás, betegek segítése . Tice szerint ez az egyik leghatásosabb depresszióűző.

„Ha valamilyen külső ok miatt szomorú vagy, a fájdalom nem magának a dolognak a következménye, hanem annak, ahogyan az adott dolgot értékeled; ezt az értékelést pedig hatalmadban áll visszavonni bármely pillanatban.”/Marcus Aurelius /