TERÁPIA

Rohanó világunkban számos akadállyal  találkozhatunk , azonban mégis azok esnek legnagyobb súllyal latba , amelyek megakadályoznak bennünket  abban , hogy kiegyensúlyozott személyiségek legyünk.

A jelenlegi  problémáknak  amelyek gátakat szabnak a teljes élhető és boldog élethez , a gyökerét érdemes megkeresni. Mindennapi életünk megkeserítői csak a tünetek , de nyilván súlyos zavarokat okozhatnak.

Ilyen tünetek lehetnek : a depresszió, szorongás , alkohol , drog és egyéb függőségek, fóbiák, kapcsolati nehézségek , evészavarok, pánikrohamok , testi tünetek , betegségek stb.

Az akadémikus orvoslás példájával élve , a torokgyulladás a tünet , ez antibiotikummal kezelhető, ami csak a tünetek elnyomása  .Elképzelhető hogy ez  csak ideig óráig működik,és kiújul mert lehet a végső és teljes megoldás/ lehet /  a mandula kivétele . Ez a gyökér probléma .

Mentális problémáink hasonlóan működnek . Ha csak a tüneteket nyomjuk el különböző félmegoldásokkal , hosszabb rövidebb ideig jól lehetünk , de visszaeshetünk mindaddig amíg a gyökér problémát fel nem derítettük, át nem alakítottuk , meg nem gyógyítottuk magunkban .

Azt is figyelembe kell vennünk , hogy  jelenlegi tüneteink okozója  nem egy nap vagy egy hét alakult ki ,elképzelhető hogy a gyerekkorunkban ,  így a gyógyuláshoz is hosszabb idő szükséges . Türelmet és időt kell adnunk magunknak és főleg kitartást .

 

A segítő vagy terápiás üléseken  kétféle módszerrel tudjuk a gyökér problémákat kideríteni ,  ezen segíteni .

Egyrészt kognitív , beszélgetős módszerrel másrészt pedig imaginációval,, relaxációval, vizualizációval  . Természetesen semmi sem kötelező csak amivel azonosulni tudsz.

Az imaginációval , vizualizációval   a tudatalatti bölcsességét állítjuk szolgálatunkba úgy hogy  képekben gondolkodunk  ,amelyre  , bármily hihetetlen mindenki képes . Tudatalattink óriási hatalommal rendelkezik , és megértésével , tudatosítással   előbbre juthatunk  az életutunkon, személyiségfejlődésünkben , akadályaink elhárításában

Néhány példa a témakörökből amiből választhatunk 

 

  1. Érzelmi intelligencia fejlesztése
  2. Párkapcsolati és egyéb kapcsolati zavarok kezelése
  3. Kiút a depresszióból , szorongásból
  4. Motiváció újraélesztése
  5. Kamaszok , fiatal felnőttek értékválságának kezelése
  6. Nőiség megélése , hogyan legyünk igazi NŐK ?
  7. Stressz kezelés -Segítség a nehéz időkben

A terápiás beszélgetések általában 1-1,5 órásak és az általad választott ütemben ismétlődnek/ hetente , kéthetente , havonta /Igazából akkor hatékonyak , ha egy folyamatban tesszük ezt. A rövidebb terápiák 3-5 alkalmat jelentenek, a hosszabb  lehet 10-20 alkalom .

Az alkalmak számával  kapcsolatban teszek javaslatot ,de nyilván Te dönthetsz másképp.

 

Téves vélekedések a segítő beszélgetésekről 

  1. Tévhit

A terápia során kiderül , hogy  egy káosz az életem , rosszul csinálom a dolgaimat , nem tartom kézben az életemet. Ráadásul mindenért én vagyok a hibás.

A terapeuta nem hibáztatja a klienseket , hanem velük együtt működve megkeresi , megkeresik az okokat , a problémák gyökereit. Ezek  rávilágítanak arra , hogy miért vannak hiányok az életükben , miért történnek velük rossz dolgok, esetlegesen miért nem tudnak előbbre lépni és segít ezen / a klienssel együttműködve, az ő tempójában / változtatni.

2. Tévhit

Ha elmegyek terápiára bolondnak tartanak , elítélnek. Bélyegeket sütnek rám pl: nem tudja mit csináljon jódolgában stb. A terápiára csak a súlyosan sérülteknek van szükségük.

Ha valaki rászánja magát a terápiára , az nem azt jelenti , hogy bolond. Inkább azt h erős mert érzi, hogy  segítségre van szüksége , és van bátorsága azt igénybe venni. Hiszen csak az erősek kérnek segítséget , a  gyengék sokszor nem merik vállalni gyengeségüket. És mindezen túl aki elítél elképzelhető , hogy neki nagyobb szüksége lenne a segítségre , csak pont ő nem meri igénybe venni.

3. Tévhit

Minek a terápia ott van a család a barátok ! Nekik el lehet mondani mindent! A normális , józan ember így tesz .

A barátok és családtagok nagyon sokat segíthetnek azzal , ha meghallgatnak. Vannak esetek amikor ez elég is lehet. De ők nem szakemberek és sokszor elfogultak , más szemszögből nézik a problémákat. Esetleg hajlamosak azt felnagyítani, vagy megpróbálni eltussolni, vagy saját problémáikat állítják előtérbe. Ezzel nem segítenek a lelki tusával küzdőknek.

4.Tévhit

A terápia azt jelenti, hogy van egy séma  a szakember meghallgat és tanulmányai alapján megmondja a tutit.

Ez a legnagyobb tévhit ! A terapeuta nem mondja meg a tutit , mert erre nincs felhatalmazása. A tanulmányai alapján sem.. De ismerhet olyan megoldásokat , módszereket amivel közösen meg tudják találni a tutit, a kliens legjobb megoldását az adott helyzetben.

5. Tévhit

A terapeuta majd tanácsot ad majd megmondja mit tegyek döntési helyzetben , megoldja helyettem problémás helyzeteimet . Nekem csak fizetnem kell neki ezért.

Hu , hát ez nagyon nem igaz  ! A terapeuta nem ad tanácsot. Ő nem hozhat döntéseket , nem oldhat meg semmilyen nehéz szituációt. Fizetni  azért kell , mert ez egy munka / inkább hivatás / és hozzásegít ahhoz , hogy úgy dolgozzunk magunkon , közösen , hogy abból érettségünknek/ amit mi el tudunk fogadni teljes szívvel / megfelelő legjobb eredmény  születhessen.

Várlak szeretettel, őszinte elfogadással !